Porszívatás?

 

A tavalyi év (2017) egyik híre volt a tisztítás technológiában, hogy szeptembertől el fognak tűnni a boltok polcairól az általunk korábban megszokott 2000+ wattos porszívók. Ez részben teljesült is, de csak részben. Kapkodásra nincs is ok.

 • Legyenek halkabbak
 • Szívjanak hatékonyabban
 • Melegedjenek kevésbé
 • A beszívott por mennyiségének maximum 1%-át juttassák vissza a légtérbe.

Ezekkel az igényekkel álltak elő az Unió részéről a porszívógyártók felé, ami elsőre persze felveti mindenkiben a kérdést. Miért éppen a porszívókkal kell cicózni? Nehezebb lesz a porszívózás?

Egyfelől, mert a porcicákat el kell nyelnie a gégecsőnek, másfelől viszont azért mert irdatlan energiamennyiség az, amit így meg lehet és kell spórolni.

Az unió területén a számítás szerint a porszívók 2005-ben 18 terawattórát fogyasztottak.

Azután a gyártók elkezdték szépen felfelé tolni a teljesítményüket, így a korlátozás nélkül ez a szám 2020-ra elérte volna a 34 teravattórát.

Háztartásban általában kilowattórában számolunk.

Egy kilowattóra energia ára ma Magyarországon háztartási felhasználásra átlagosan 30 Ft Áfa nélkül. Ezt a ~30 ft-ot kellene beszorozni a különbséggel, tehát 16 000 000 000 000 kilowattórával. Ennyivel többet költünk 2005 óta Európa szerte porszívózásra.

Persze a pénz, csak egy mutató, a gond inkább az, hogy az energiát meg kell termelni hozzá valahol és ez újabb – felesleges – terhet ró a környezetre. Ha nem is gondoljuk, hogy egy porszívózás nagy fogyasztással jár – a sok kicsi összeadódik, és ország szinten már számít.

Ráadásul, nem biztos, hogy egy olcsó kissé korszerűtlen és nagyfogyasztású porszívó több port képes felszippantani, mint egy korszerűbb társa kisebb motorteljesítmény mellett.

A porszívó motorjának teljesítményét szokták elsősorban figyelni a vevők (ez csökkent tavaly max. 1600, majd most tovább 900 wattra) pedig az újabb készülékeknél feltüntetik már a szívási teljesítményt is.

A szívási teljesítményt a porszívó fejénél mérik és jellemzően 200-400 watt közötti értékekkel találkozunk, DE a nagyobb szám nem jelenti automatikusan, hogy annyival jobb a porszívó. A szívófej kialakítása sokkal többet nyom a latba, mint a puszta teljesítmény.

 

 

A porszívó ugyanis összetett rendszer, bár ritkán gondolunk így rá.

Most hagyjuk is, hogy hányféle megoldása létezik, porzsákos, vagy porzsák nélküli száraz vagy vizes tartályos, stb. stb.
A lényeg mindnél az, hogy

 1. az akármekkora teljesítményű motor mekkora légáramot tud generálni,
 2. azzal a szívófej hogyan képes tisztítani a felületnél
 3. és végül, hogy a felszívott porból mennyit tud bent tartani a tartályban/zsákban.

Egy akár gyengébb motorú, de nagyon jó szívófejjel ellátott porszívóval több koszt távolíthatunk el a szőnyeg szálai közül, mint egy erősebbnek kikiáltott társaival.

Porszívóvásárlásnál tehát ne csak a számokat tessék böngészni, hanem azt is, hogy

 • a szívófejnek, milyen funkciói vannak, milyen kefe van beépítve pl.
 • a szívófej, a gégecső milyen minőségű
 • mekkora a tápkábel hossza (és milyen minőségű)
 • mekkora a készülék súlya (kell-e vinni emeletre stb.)
 • mekkora helyt foglal tárolva
 • és végül a porszívó hátulján milyen osztályú szűrőn keresztül távozik a levegő!

Az, hogy HEPA szűrő, még nem jelent semmire garanciát, mert 15% eltérés lehet egy HEPA E10 és egy HEPA U17 szűrő között a légtérbe visszafújt szálló por tekintetében!

A porszívózási élményünket tehát főleg ezek a tényezők fogják leginkább meghatározni, talán jobban, mint a motor teljesítménye.

A polcokon most még ott sorakoznak az 1600 wattos porszívók is, és ameddig a készlet tart ott is maradnak. De a jövőre gondolva érdemes az eladók segítségét kérni, és megfogdosni, kinyitni a készülékeket, kipróbálni azokat vásárlás előtt.

Amiről most nem beszéltünk azok a professzionális porszívók, ahol szintén erős fejlődés látszik, de a folytatásban majd kitérünk azokra is.

Scroll to Top