Mossunk függönyt ügyesen – függönymosás!

A függönymosás titkait érdemes átvennünk, hiszen a lakásban a szőnyegek mellett a másik nagy porfogó felületek. Ezért jó, ha szem előtt tartjuk, mit mivel moshatunk és mivel nem.

Előkészület

Mielőtt leszedjük a függönyeinket jó, ha előkészítjük a porszívónkat, és a karnisról leszóródó port azon nyomban feltisztítjuk, nem hagyjuk széthordani senkinek a lakásban.
A függönyöknek készítsünk elő megfelelő kosarat, vagy nagyobb méretű lavórt, hogy azokba szépen le lehessen őket ereszteni.

A függönyünk – anyagtól függetlenül – sokkal több port képes tárolni, mint amire előzetesen számítanánk.
Ha van kertünk, akkor vigyük ki a lakásból a függönyöket és alaposan rázzuk ki őket. Alaposan, de óvatosan is, hiszen főleg vékony dekorfüggönyeink nem „kiporolásra” vannak méretezve. Ezzel együtt jobb, a mosógépnek is – ha minél kevésbé poros vízben kell mosnia a függönyt, hiszen a portól csak szürkébbek lehetnek.

Tegyünk itt különbséget legalább három irányba.

  • Az első kézenfekvő:
    A vastag anyagú sötétítő függönyöket nyilván külön kezeljük a vékony dekorfüggönyöktől.
    Tipp: A vastag anyagú sötétítőket óvatosan, alacsony fordulatszámmal akár ki is porszívózhatjuk mosás előtt.

 

  • A második, hogy egy konyhai függöny a gőzben esetleg olajpárában azért más terhelésnek van kitéve, mint a hálószobai függönyünk.
    Tipp: A konyhai függönyöket pedig némi zsíroldóval akár be is áztathatjuk, ha nem akarjuk direktben összemosni más fehér függönyökkel őket.
  • Végül, de nem utolsósorban meg kell különböztetnünk a színes és fehér függönyeinket, és az alapanyagukra is legyünk tekintettel. Gyapjút a műszállal függönyként se mossunk össze!

Mielőtt mosni kezdjük őket:

Természetesen sok függ a függöny elkoszoltságától, de általában némi előzetes áztatás nem árt fehér függönyeinknek.

Ha már sárgulni kezdenek, akkor több eljárást is kipróbálhatunk.

Első és legfontosabb: NEM JAVASOLJUK HYPO HASZNÁLATÁT, mert ezzel csak ronthatunk a helyzeten, ha már sárgul az anyag.

Viszont kipróbálhatja az alábbi háztartásban is előforduló csodaszereket.

Első természetesen gazdaságos házi kedvencünk a szódabikarbóna:

Literenként 5 dkg szódabikarbónát érdemes az öblítővízbe helyezni és mindenképpen több órára, akár egész éjszakára pihenni hagyni függönyünket a keverékben.
(Zárójelben: A szódabikarbóna eleve nem luxustermék, de egy közeli ökoboltban mondjuk kilós kiszerelésben pár száz forintért még inkább érdemes megvásárolni, eláll a világ végéig, csak ne tároljuk nedves helyen)

Hasonlóan kímélő, de még időigényesebb eljárás, ha konyhasót használunk. Itt literenként 10 dkg-ot számoljunk és egész éjszakás „sófürdőre” küldjük wellnessezni függönyünket. (Vegyük észre egyúttal a kínálkozó lehetőséget, hogy ha nagyon sárga a függöny nyáron, akkor irány az Adria!)

Ha komolyabb savas hatást szeretnénk elérni, kipróbálhatjuk a citromot is. Itt viszont maximum 30 percet javasolunk, és minél töményebb citromleves áztatást. A citromlevet pedig az idő leteltével alaposan ki kell öblíteni a függönyből még mosás előtt!

Szóval a függönyünk mostanra remélhetően kifehéredett.

Mielőtt a mosógépbe tesszük:

Döntsük el, hogy valóban szükségünk van a függöny mosására. Kevésbé szennyezett függönynél lehet, hogy egy öblítés és a víz kinyomkodása után nem érdemes kitennünk a mosógép dobjának, hiszen a függönyök érzékeny anyagok.

Ha úgy döntöttünk, hogy mosni szeretnénk őket, akkor a következőkre figyeljünk.

A függönyt soha ne mossuk más ruhákkal együtt! (Ezt most csak azoknak írtuk ide, akik életük első függönymosására készülnek. Mindenkinek volt első függönymosása, illetve lehet olyan, akinek most lesz.)

Szinte biztos, hogy már az öblítés előtt megszabadítottuk függönyünket a csipeszektől, vagy karikáktól, amikkel a karnishoz csatlakozik.
Ha ezt eddig nem tettük, most tegyük meg, hiszen a mosógép dobjában ezek nem kell, hogy esetleg beleakadjanak az anyagba.
Ha a függöny anyagába belevarrt fakarikák vannak, akkor érdemes megfontolni a mosózsák használatát – jobb a békesség, ha esélyük sincs összeveszni a mosógéppel.
Ha nincs mosózsákunk, esetleg egy párnahuzatot befoghatunk erre a célra.
Akár mosózsákba, akár csak a mosógép dobjába tesszük a függönyünket, szépen hajtogassuk össze azokat.

Nézzük meg van-e a mosógépünkön függönymosó programpont. Ha van, használjuk azt.

 

Ha nincs – semmi baj. Ez esetben függönyt maximum 40 fokon, kímélő programon mossunk, a centrifugázást pedig hagyjuk ki a menüből.
Fehér függönyeinkhez értelem szerint a fehér ruhákhoz tartozó mosószert használjunk csak.

Aki szereti a mosásnál a szódabikarbónás vagy öblítés menüpontnál az ecetes rásegítést – tegye nyugodtan, nem fog ártani.

Kicsit más az eljárás színes függönyök esetén – talán nem kell mondanunk, hogy itt figyelni kell a különböző színekkel, esetenként színfogó használata is indokolt lehet.

A következő pont, ahol különbséget kell tennünk a függöny szárítása. Míg fehér függönyeinket nyugodtan kitehetjük a napra is száradni, addig a színes függönyöket ne tegyük ki túl sokszor direkt napfénybe nedvesen, mert kifakulhatnak.

A víz az úr!

Amint jeleztük a centrifugázást ki kell hagynunk a menüből, ezért ügyeljünk rá, hogy mennyi víz maradt a függönyünkben. (Kezdő függönymosóknak: NEM tekergetjük a függönyt, nem próbáljuk meg kicsavarni belőle a vizet, mint egy pólóból vagy törülközőből. Legfeljebb összehajtva kicsit kinyomkodjuk belőle.) A függönynek ugyanis a legjobb, ha még aránylag nedvesen fel tudjuk aggatni a helyére és ott szárad meg. Ezzel megspóroljuk a függöny vasalását, ami – ha lehetséges is – nem népszerű tevékenység.
A felfüggesztést viszont csak akkor végezzük el, ha a függönyben maradt víz, már nem annyira sok, hogy a felfüggesztésnél vagy a csipesznél túlságosan meghúzza az anyagot és maradandó nyúlást okozzon. Erre figyeljünk.

Végül, de nem utolsó sorban, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a függönyünk anyaga mosható, viszont biztosan értékes, akkor ne kockáztassunk!

A komplett ablaktisztítás mellett a függönymosás terhét is le tudjuk venni a válláról, nézze meg a lehetőségeit most! »»Kattintson ide««

Scroll to Top