Mit tegyek, hogy ne jusson be a latyak a lakásomba?

 

A téli fagyok előtt a legkülönbözőbb időjárási körülményekkel találkozhatunk és természetesen az összes utcai piszok a mi lakásunkban szeretne megmelegedni. Különösképpen ellensége autónak – cipőnek a sós latyak.

 

Mit tegyünk, ha már beivódott cipőnkbe? Hogyan tüntessük el a nyomait?

Pár jó tanácsot adunk ma:

Az persze nyilvánvaló, hogy a sós lé nem kerülhet be a lakásunkba, de hogyan előzzük ezt meg?
Először is: fontos, hogy ebben az időszakban tényleg vegyük komolyan: a cipő (csizma) az előszobáig jöhet és tovább nem.

Ezt a szabályt máskor is szokás tartani, de ilyenkor jó, ha megvannak azok a „parkoló pályák” amik a fokozott mennyiségű cipőkhöz kellenek. Takarítsuk hát ki az előszobát, pakoljuk el – ha vannak felesleges nyári eszközök, gördeszkától a nyári sportcipőig – mehetnek most téli pihenőre.

A beérkező latyakos lábbeliknek pedig készítsük elő a helyet.

Első kérdés, hogy mi is az előszoba burkolata, ha kő vagy csempe, akkor csak arra kell figyelnünk, hogy ne tudjon a víz elkóborolni, illetve ha mondjuk márvány (ritka, de előfordulhat), akkor ne színezze el a hólé.

Járólap esetén a legegyszerűbb megfejtés az lehet, ha veszünk egy tucat felmosórongyot és azokból képezünk egy fogadó felületet. Ember vagy gyerek bejön. Latyakos csizmát felmosórongyra rak, papucsot húz az előszoba szárazabbik felén és irány a finom meleg lakás. Ami gond lehet: a felmosórongy egy idő után telítődik vízzel, tehát azt azért cserélnünk kell, de ha van hol megszáradnia, akkor a szezont simán kihúzza.

Ha az előszobánk laminált padló vagy fa parketta, akkor ez a megoldás viszont már nem lesz kielégítő.

A fa parkettánk eleve túl érzékeny a tartós nedvességre, de a laminált parketta sem szereti, ha hetekig áztatják, még akkor sem, ha ez csak vizes pamut. Ezért itt a következő szintre kell lépnünk.

Vagy be kell szereznünk több gumírozott aljú lábtörlőt és szolgálatba állítanunk őket, vagy jöhet a tuti megoldás: a cipőcsepegtető tálca. Ez utóbbi vásárolható több féle színben és méretben, viszont lássuk be: ronda.

Lehetőségünk van ilyenkor vizuálisan kissé feldobni a tálcát – színes dekorkavicsokkal lényegesen javíthatunk az összképen. Ne fehér, hanem inkább szürkés vagy sötétebb tónusú kavicsokkal érdemes megvalósítani, mert a fehér kavicsok csúnyák lesznek a sáros hólétől.

A kihívás már a hólé időnkénti kiöntése lesz a tálcából, de vannak trükkök. Pl. vegyünk egy vödröt, mindenestől öntsük át a vizet és kavicsot a vödörbe, majd abból csak a vizet óvatosan könnyebb lesz leönteni (és a kavicsot visszatartani a vödörben), mint ha a gumitálcával próbálnánk bűvészkedni.
Azután pici vízzel érdemes átöblíteni a kavicsokat, a mosóvizet újra óvatosan kiönteni és végül a vödörből mehetnek vissza a kavicsok az addigra szintén kimosott cipőtálcába.

Ez kreatív!

Térjünk át a cipőkre.

Mielőtt a latyakos időre nagyon ráfordulunk, érdemes a bőr és műbőr cipőket impregnálnunk. Nem a gyorstisztítókra gondolunk, mert azok viasztartalma igen csekély. Jók nyáron, de télire komolyabb cuccok kellenek.

Válasszuk külön a tételeket.

  • A gumicsizma tiszta ügy. Lemossuk, kész.
  • A hótaposók már más ügyet jelentenek. Ha átáztak is megérdemelnek egy gyors textiles törlést amikor hazaérnek, mert a sófoltok kialakulását ezzel megakadályozhatjuk, időlegesen. Az összes ezekhez ajánlott impregnáló spray-t is érdemes előzetesen használni, életet jelenthetnek a csizmának.
  • A műbőr cipőknél szilikonos impregnálás lehet a legjobb, de ettől komolyabban latyakos időben ne várjuk hatásos védelmet.
  • A velúr és hasított cipellőknek alap ilyen időben az előzetes impregnáló spay. Ne sajnáljuk tőlük, mert máskülönben az autóig sétálva is átázhatnak!
  • Jöhetnek a lakkbőrök és a gyárilag impregnált anyagok. Bármilyen bőrt is tervezünk használni, figyeljünk a színére és állapotára. A festett bőrökhöz jó lehet a glicerin vagy ricinusolaj is. A szilikonos bedörzsölés hasonlóan jót tehetnek nekik és a kapható impregnáló spray-k is jól működhetnek. Ha olajat használunk, arra figyeljünk, hogy a felesleges olajmennyiséget – ami nem szívódik a bőrbe – töröljük le róla. Ha nagyon jót akarunk bőr cipőinknek, jöhet rá a bőr színével azonos színű lanolinos – méhviaszos cipőkrém, majd a száradási idő végével jól átdörzsölni őket újra.

Rendben, mi mindent megtettünk, amit előzetesen lehet, de mire hazaértünk a jó sós latyak ott díszeleg a cipőnkön. Mi a teendő?

Tartsunk kéznél egy fura keveréket. Konyhasó és ecetes víz 2:1 arányú keverékébe mártsunk egy textilt. (pl. egy használt törülköző szuper lehet erre a célra) és dörzsöljük át vele a cipő felületét kívülről. Majd pedig jöhet a szárítás. NEM a fűtőtest közvetlen közelében és akár csak papírral, de sámfázva illik. Ha sikerült a sófoltokat eltüntetnünk, még nincs vége a folyamatnak. A bőr a cipőnk a száradást követően várják a balzsamozást, hiszen csak így tudnak a sós vízzel újra megküzdeni.

A sós latyakkal tehát így lehet az előszobában megküzdeni, undok egy ellenfél de kis törődéssel elérhető, hogy csak kevés kárt tudjon okozni.

Scroll to Top