Matractisztításról röviden

Hála a facebooknak a vevői kérdések közvetlenül el tudnak jutni hozzánk matractisztítás témakörében, és ezeket rövid idő alatt meg is tudjuk válaszolni.

Ugyanakkor érkeznek kérdések, amiket érdemes tovább gondolnunk közösen. Ilyen volt most az ágymatrac tisztításának kérdésköre.

A pihentető alváshoz a minőségi matrac alapvető. Tényleg megtérülő „befektetés” 🙂

Itt most jöhetne egy bemutatás, hogy a kókuszmatracokat és a hideghab vagy gél matracokat vagy éppen az epedás (táskarugós, bonellrugós stb.) fekvőhelyeket mi különbözteti meg egymástól. De erre egyfelől ott vannak a szaküzletek. Másfelől a mi szempontunkból most tök egyformák: Szétszerelhetetlenek.

És akkor a matracok takaríthatatlanok is?

Ahogyan a matracot belakjuk óhatatlanul koszolódni kezdenek.

Először is, a testünk nedves. Meglepő lehet, de egy normál felnőtt emberi test kívülről hozzávetőlegesen 1,8 m2 felületű vizes faggyú. (oké: hidrolipid filmréteg). És ez csak a normál állapota, máskülönben jöhetnek rá pluszba a mindenféle testápolók, krémek, olajok.

Szóval nap mint nap bevisszük ezt a nedvességet az ágyunkba, amikor lefekszünk aludni.

Ráadásul vannak még betegségek. Nyitásképpen ott az a betegség, ami két embert képes ágynak dönteni egyszerre: a neve SZERELEM.

Maga az izzadás is szépen képes egy idő után megtalálni az utat a matrachoz, de ennek kell útját állnunk.

Matracvédő huzat használata ajánlott az első pillanattól, hiszen nem csak ápol és eltakar, de a matrac élettartamát is meghosszabbítja. Az izzadtságfolt ugyanis szépen lassan érlelődik a matrac felületén – ha kap rá esélyt. Amikor pedig kialakult, már nem csak a felszínen marad meg, hanem a matrac anyagában-belsejében is elfoglalja a helyét. Innentől már ő van „birtokon belül”, és az esélyeink igen rosszak a kitessékelésére.

Ha matracot gyermeknek vesszük a matracvédő felett eleve érdemes gumírozott lepedőben is gondolkodnunk, hiszen a kisiskolás korig is előfordulhat éjszaka egyszer-egyszer kis becsorgás. Elég, ha picit több üdítőt iszik a gyermek lefekvés előtt, mint amire mi gondoltunk és jó mélyen elalszik. Nem ragozom, minden kisgyerekkel megesik az élete során.

A matracunk lehet akár véres is. Sajnos ez szintén olyan tényező, ami érhet minket meglepetésként, és bizony az uraknak is eleredhet az orra vére akár, tehát ne csak a ciklikus kihívásokra gondoljunk.

Vagy lehet, hogy akad házi kedvenc a lakásban, aki éppen úgy gondolja az ágy az ő territóriuma és megjelöli kicsit? A gumírozott matracvédő huzat nagyon hasznos lehet ilyen estben is.

Találunk még ellenséget a matracnak, az egyik legkellemetlenebb a penész lehet. Ezt ráadásul nem is olyan könnyű észlelni, de ha a helységben kifejezetten dohszagot észlelnénk, mindenképpen érdemes leellenőrizni a matrac alját is. Amennyiben a penész tényleg megjelent, az intenzív napoztatás az elsődleges kúra, és azután lehet bíbelődni vegyszerekkel, de megint csak: maximum a matrac külsején tudunk változtatni, a belsején nem igazán.

A matractisztítás alapelvei tehát ezek:

  1. A megelőzés a legolcsóbb és az egyetlen igazán hatásos forma.
  2. A matracvédő kötelező kellék!
  3. Ha van esély „balesetre”, a gumírozott hátfalú lepedő nagyon hasznos jóbarát és nem ciki!
  4. A matracvédőt időnként le kell szedni, magas hőfokon átmosni, és alaposan kiszárítani, visszahúzás előtt,
  5. A matrac felülete porszívózható, egyes helyi foltok enyhe mosószeres szivaccsal megdörzsölhetőek, de ne kezdjük el áztatni azokat!
  6. A matrac néha szeret napozni, hiszen a napfény csírátlanító hatása páratlan, de a lényeg: mindig porszáraz legyen a hálószobánk. Az ágymatracunknak esélye se legyen párás környezetben a nedvességet magába szívni!

Időről időre találkozunk mi is „csoda” matractisztító berendezésekkel házaló „szakemberekkel”. Minket még nem győzött meg senki arról, hogy a 10-30+ cm vastag matrac belsejét ő képes kitisztítani, de mindenkinek saját döntése kinek mit hisz el.

Amiben viszont abszolút tudunk segíteni az a matracvédők mosása, és a lepedők mosása-vasalása.

Vannak a gumizott szélű lepedők (nem összekeverve a gumírozott hátoldalú lepedővel!) amiket csak fel kell húzni a matracra és a gumiszegés azután a helyén tartja a lepedőt. Ezeknek a vasalásától az amúgy szelíd háziasszonyok is képessé válnak a napfelszín hőmérsékletével vetekedő lángot fújni.

Ezek mosását-vasalását bízza ránk, és elegendő lesz csak a lepedők cseréjére figyelni – no meg a kényelmes alvást kiélvezni a napfényes reggelig.

Scroll to Top