Már annyira gazdag a cége, hogy az olcsót is megengedheti magának?

Gyerekkoromban az édesanyám mondogatta cipővásárláskor: Kisfiam, nem vagyunk olyan gazdagok, hogy a gagyit is megengedhessük magunknak. (Igazából sz..t mondott, csak azt mégse írhatom ide.) Persze, az ár csak egy volt a tényezők közül, de amennyire emlékszem sosem vette meg a legolcsóbb cipőt. Ő tudta, amit a legtöbb cégvezető is: ami rövidtávon olcsó, az hosszútávon többe kerül.

Vajon mennyivel költ többet mosószerre, aki a legolcsóbb bolti forgalomban kapható háztartási vegyszerrel próbálja cége tisztaságát biztosítani?

Ehhez ismernünk kell e szerek hatásmechanizmusát, kiszereléseit és árait.

Négy versenyző áll most a startvonalnál, a (nem olyan)jó öreg hypo, két széleskörűen ismert háztartási tisztítószer, és egy modern profi felhasználásra tervezett termék.

Kezdjük a hypo-val, ebből is több féle van forgalomban, de ami a hatásmechanizmusát illeti figyelem most jön az egymillió forintos kérdés: Mi az a vegyi anyag, amivel tisztít a HYPO?

Ön most azt válaszolta, hogy klór?

Gratulálunk – de sajnos most bukott el egy millió forintot.

Habár a hypo némi klórgáz formájában valóban mindenhol otthagyja a szaglenyomatát, de az (első formájában 1785-ben! kikísérletezett) textilfehérítőszer, ennél picivel bonyolultabban viselkedik. Valójában arról van szó, hogy a hipokloritok rendkívül bomlékonyak és a klorátok (klór-oxigén vegyületek) közül ezek a legerősebb oxidálószerek. A hipokloritok magukban állva, pl. mikor bennük ázik egy foltos lepedő, önbomlást szenvednek el, s eközben átmeneti termékként atomos (naszcensz) oxigén keletkezik, ami durván oxidál. Ez éppúgy elroncsolja a színhatásért felelős koloritokat, mint a szép, színes koszfoltokban lévő festékanyagokat, ráadásként még a baktériumokat is megöli, ő egy ilyen agresszív oxidatív anyag. Kifehérít, megöl, de nem tisztít ki!

Ami a kockázat, és ezt nagyon fontos minden alkalommal elmondani, azoknak, akik szeretnék házilag turbózni a vegyszereket. A fürdőszobában, vagy a kövezeten a hypo kifehéríti a vízkövet, fertőtleníti is, de nem tünteti el!

Ilyenkor jön a leleményes háziasszony, aki egy kis vízkőoldóval (ami sósav, citromsav, ecetsav, foszforsav – de sav) rásegít a vízkőre. Már a kis koncentrátumú sav is kioldja a hypoból a klórgázt, és azt már nem köszöni meg a tüdőnk vagy légcsövünk, hosszabb távon ráadásul rákkeltő hatású.

A lényeg: a hypo fehérítő és fertőtlenítőszer. Nem tisztítószer, és ne is próbáljuk azzá tenni! Ne keverje és a vízkőoldóval pedig soha ne találkozzon, sehol!

Persze, de ki használ már hypót?!

A következő két versenyző Domestos és a Flóraszept tulajdonképpen régi rokonok, az Unilever gyártja mindkettőt, a Domestos azt ígéri, hogy „elpusztít minden ismert kórokozót”.

Nos, következő kérdésünk, vajon mivel öli a kórokozókat a Domestos1929 óta?

Angliában mielőtt a Domestos világmárkává vált, utazó ügynökök házról házra járva töltötték fel a szerrel a házakhoz kihelyezett kerámia tárolóedényeket. Egészen a hatvanas évek végéig működött ez a rendszer.

Természetesen nátrium – hipoklorittal, aminek a vizes oldata vajon mi?

….dobpergés…dobpergés Ön most megnyerte volna az egy millió forintot, hazaértünk: a hypo.

A Domestos és a Flóraszept is „modernizált hypók”, ami mellé tettek különböző illatanyagokat, zsíroldó szereket, nátrium-hidroxidot, a Flóraszeptnél C12-18 alkil dimethylamide oxidot, és a Domestosnál cocamine oxidot, cetrimónium-kloridot még egyéb összetevőket.

Ezek a szerek már tisztítanak is, a fertőtlenítés mellett, de mindenféle savval (vízkőoldóval) kerüljük el velük a találkozót!

És figyeljük a lejárati idejüket!

Már a hypónál kellett volna erre kitérni, de amint láttuk, a hipokloritok álltukban, unatkozva is bontanak. Ha mást nem tudnak, akkor bontják saját magukat. A sima hypo akár 3 hét alatt képes elveszíteni fertőtlenítőképességének a javát. A modernebb szerekben ezt a bomlást igyekeznek stabilizálni, de egy több éve sarokban álló szertől ne várjunk eredményt. Addigra a naszcensz oxigén, aminek el kellene végeznie a piszkos munkát, már fentről integet.

Cégvezető vagyok, most tényleg kémiaórát akar nekem tartani?

tehetné fel a kérdést az olvasó – jogosan. Ezt az áttekintést azért tettük, mert ha jön a takarítónő, hogy: „Főnök, akkor veszek hypót, azt felmosok azzal, hát a többi is hypo, csak színesebb…” Akkor nyugodtan kérdezzen vissza, hogy drága Árpádia néni (létező magyar női név!), mégis mit szeretne fertőtleníteni? Tisztítani ugyanis semmit.

Itt az ideje, hogy negyedik versenyzőnk is pályára lépjen, a Sucitesa spanyol vegyszergyártó cég jellemzően 100%-ban lebomló, bőr- és környezetbarát takarítószereket készít. Most azonban nem fogunk almát körtéhez hasonlítani, jöjjön tehát az ő aktív klórtartalmú szerük az Aquagen SDF

Most mindössze felmosást tételeztünk fel feladatként, habár a három modernebb szerrel szanitereket, csempéket, konyhát is takaríthatunk. Most maradtunk a felmosásánál.

Jöjjenek a számok!

Előrebocsátva: ezek az árak, a cikk születésének időpontjában érvényesek, később majd tessék korrigálni őket és átszámolni.

 

 

A felhasználási és oldatképzési eljárást a termékek technikai lapjai alapján, míg a felmosható felületek méretét egységesen a MATISZ anyag- és időnormákkal határoztuk meg.

Nos, amint látható, a jellemzően 2,5% aktív klór tartalommal felszerelt Hypo, mindössze az 5 literre vetített vételárával büszkélkedhet, egyébként minden szempontból elvérzik. Emellett NEM tisztítószer és tegye fel a kezét, aki szereti a Hypo szagát. Ne szeresse, nem lesz az jó!

Bronzérmes a Flóraszept, ami már tartalmaz némi nem ionos felületaktív anyagot, magyarán képes megtapadni a felületen és hosszabb távon is kifejteni fertőtlenítő hatását. Mégis jobban érzi magát a mosógépben ruhafehérítési munkakörben, mint a felmosó vödörben. Ráadásul drágább, mint az ezüstérmes és nem is csak fajlagosan.

Ezüstérmet vihetne haza Ristin Roland, aki a két világháború között megkomponálta a Domestos-t és ajtóról ajtóra járva árusította Angliában. Tisztítószere a háztartási lúgos mezőnyben főleg magasabb aktív klór tartalmának köszönhetően gazdaságosabb, ráadásul stabilabb vegyület, tovább képes tisztántartani és fertőtleníteni padlóját.

Aranyérem

Végül, habár, csak 4,5 literes kiszerelésű és egy harmadával drágább, a Sucitesa SDF teméke, de koncentrátum mivolta miatt mindössze 100 ml-kell belőle 10 liter vízhez. így a Domestoshoz viszonyítva is több mint dupla felületre elegendő. A munkaoldat ár pedig mindössze 18 ft-al drágább, mint ha Hypo-t használna (ami ugye semmit nem tisztít) és 40 forinttal olcsóbb, mint ha a Domestost!

Az előny kiaknázásához természetesen fontos a használtára felkészített takarító munkatárs is, de ez most is csak kéznyújtásnyira van öntől!

Az ön cége még „bolti” tisztítószereket használ? Hívjon minket és áttekintjük cége tisztítószereit, segítünk optimalizálni akár azok költségeit, akár a takarítószemélyzet munkáját.

Telefonszámunk: +36-66-646 638

Scroll to Top