KORONA, AMI NEM KIRÁLY (II. rész)

Manapság nem csak Pilátus mossa kezeit

Ígéretünkhöz híven folytatjuk jelen napjaink legégetőbb problémája, ha úgy tetszik legzavaróbb jelensége, a koronavírus (COVID-19) terjedésének megelőzése kapcsán írt ajánlásunkat. Az előző részben már szót ejtettünk a fertőtlenítő kézmosás  menetéről, illetve említést tettünk a rendszeres takarítás ‘szigorításáról’. A továbbiakban a takarítás különböző, a kialakult helyzet tekintetében komolyabb jelentőséggel bíró részteendőiről szólunk.

 

ESETI TAKARÍTÁS

Drága barátok, rokonok és kollégák! Ügyfelek és vendégek! Hová is lennénk nélkülük!? 🙂 Bizony szükségünk van rájuk, s nekik ránk. Nem válhatunk remetékké, ez abszurd lenne. Indokoltnak tűnik ugyan a társasági, közösségi élet ‘visszafogása’ jelen körülmények között, de képtelenség lenne azt teljesen kiiktatni. Miután tehát vendégeket (használjuk ezt most gyűjtőfogalomként) fogadtunk, távozásuk után közvetlenül(!) jöhet egy villámgyors eseti takarítás. Mint említettük korábban, e cikk most a járvány kapcsán íródott, nem általános, hétköznapi tevékenységet taglal, melyben az eseti takarítás jelentése erősen mást takar – porral, kosszal, törmelékkel, megnövekedett mennyiségű szeméttel járó felújítási, átalakítási munkálatok utáni takarítást -, hanem inkább fertőtlenítésnek feleltethető meg.

 

 

Legyünk picit ‘gyanakvóbbak’, igyekezzünk jó megfigyelőnek lenni, hogy vendégeink az ott-tartózkodásuk során mivel – mely helyiségek tárgyaival, eszközeivel, felületeivel – kerültek kontaktusba, beleértve adott esetben azt is, ha tüsszentettek, köhögtek, milyen irányba tették ezt, mely tárgyakat, felületeket érhettek el az általuk nagyobb erővel kilélegzett permetek 2 méteren belül. Ezekre koncentrálva kell egy körültekintő, lehetőleg alapos tisztítást, fertőtlenítést végeznünk alkohol alapú szerekkel, vagy szappanos meleg (nem langyos) vízzel. Jelen kontextusban tehát ez az, amit eseti takarításnak nevezünk. Ennek apropóját csak növeli, hogy a kórokozó az azzal szennyezett felületeken akár hetekig is megmarad, ami így jelentős mértékben növeli a megfertőződés kockázatát. A tisztítandó tárgyak, eszközök halmazába ez esetben olyan dolgok is beletartozhatnak, amelyeket – mondjuk így – normál esetben nem szoktunk letakarítani, vagy csak nagyon ritkán.

Példaként vegyünk egy TV távirányítót. Ezt általában igencsak nagy gyakorisággal használjuk, nem igazán van ideje porosodni, és talán azt is megússza, hogy lecsóba mártogassák, vagy kólába áztassák, tehát alapvetően nem sok okot ad a takarításra (persze roppant nagy különbségek lehetnek közöttünk higiéniai igényesség szempontjából). Csakhogy most másról beszélünk! Ha vendégeink használták a távirányítót, akkor pontosan most van itt a megfelelő ideje, hogy fertőtlenítsük. Ismét megjegyezzük, ezek pusztán ajánlások, ki-ki maga dönt arról, milyen mértékben vállalja fel a járvány elleni küzdelmet személyes környezetében, életterében.

 

 

Magától értetődő viszont, – hogy az épp használt bútorok fertőtlenítésén túlmenően – a vendégeink által használt terítékek elemeit is mind, egytől-egyig szükséges elmosnunk, és ha ezen túl vagyunk, ajánlott a mosogatáshoz használt eszközök fertőtlenítése is. Attól függően, hogy látogatóink mivel kerültek érintkezésbe, a másik aktuális teendő egy ‘jól irányzott’ mosás lehet. Bútor-, illetve párnahuzatok, törölközők, sőt maga a mosogatáshoz használt törlőkendő is fertőtlenítő mosásra szorulhat. Tudjuk, kicsit túlbonyolítottnak tűnhet mindez, de nyilván nem önmagáért ‘takarítjuk a takarítást’, hanem csupán logikusan és következetesen végigvisszük a tisztítási, fertőtlenítési folyamatokat. Ez így ad értelmet a megelőzésre fordított erőfeszítéseinknek, félmunka, vagy jelképes sertepertélés aligha. Sajnos valóban több energiát és figyelmet igényel ez a készenléti állapot a normál viszonyokhoz képest, de mint említettük már, nagyobb garanciákat is nyújt. Az pedig, hogy meddig kell ezt a szigorú protokollt fenntartanunk, rajtunk is múlik, az életvitelünkön, nem csak bővebb környezetünk állapotának alakulásától, illetve a járvány lecsengésének menetétől.

 

FREKVENTÁLTAN HASZNÁLT HELYISÉGEK, ESZKÖZÖK, FELÜLETEK

Ezt a témakört valójában már érintettük az első részben, de hasznosnak ítéljük röviden újra megemlíteni, ugyanis a megelőzésért folytatott harc leginkább kulcsfontosságú területe. Álljon itt egy a teljesség igényét nélkülöző felsorolás, amellyel csak ötleteket szeretnénk adni azzal kapcsolatban, hogy mire is utal a közcím: előszoba, a bejárati ajtó közvetlen környéke (a járóburkolat, esetleg a falak is, legalább odáig, ahol az utcai cipőnket letesszük és tiszta lábbelire váltunk; a lábtörlőt érdemes lehet átmenetileg egy strapabíró rongyra, törölközőre cserélnünk, ami könnyen mosható, fertőtleníthető), kilincsek, villanykapcsolók, szék karfák, szekrény-, és fiók fogantyúk, konyhapult és asztal, íróasztal, bútorhuzatok. Ezen a ponton ne feledkezzünk meg szeretett autóinkról sem: kormányuk, váltógombjuk, műszerfaluk, és kilincseik is fertőtlenítésre szorulhatnak akár miattunk, akár utasaink miatt. Ami gyakran használt eszközeinket illeti: szemüvegek, kulcscsomók, pénz- és irattárcák, távirányítók, mobiltelefonok, egyéb mobileszközök, laptop, számítógép billentyűzet, egér.

 

 

Otthonunk, irodánk elsőszámú használói mi magunk vagyunk, és sajnos paradox módon magunkat (családtagjainkat, kollégáinkat, stb.) is potenciális fertőzőknek ‘kell’ tekintenünk, mint akik napi teendőjük során a külvilággal érintkezve tudtukon és akaratukon kívül, de maguk is vírushordozókká válhatnak. Fontos: ez nem fertőzöttséget jelent, csupán fertőzőképességet, ami nagy különbség! Az előbbi szinte elkerülhetetlenül orvosi kezelést igényel idővel, míg az utóbbi körültekintő takarítással, fertőtlenítéssel, higiéniával hatékonyan elhárítható, s így a fertőzés és fertőzöttség kialakulását meggátolja.

Szóval, ha készítettünk takarítási ellenőrzőlistát, ha nem, a közcímben utalt dolgok napi (akár többszöri) rutinszerű takarítása, fertőtlenítése bizony komoly szükséget és kihívást jelenthet, s ezzel együtt roppant nagy türelmet és kitartást is. De tudjuk, hogy az anyukák és hölgyek ereje családjuk és gyermekeik védelme érdekében kimeríthetetlen, ha pedig ebbe a küzdelembe az apák, illetve urak is beszállnak, ott az ellenálláshoz már Chuck Norris is kevés lesz, nem hogy a koronavírus.
Fel a fejjel, le a koronával!

 

Ui.: A legtöbb a fentieken kívül amit tehetünk, hogy otthon maradunk és kerüljük a közösséget. Nem egyszerű, de ezzel csökkenthető a fertőzés veszélye.
Scroll to Top