KORONA, AMI NEM KIRÁLY (I. rész)

Manapság nem csak Pilátus mossa kezeit

Na jó, rendben, ő már ha akarná se tudná, de mi, maiak, tudjuk – ha akarjuk.
Azzal kezdenénk, hogy semmiképpen sem célunk a megosztás, a feszültség- vagy pánikkeltés, ugyanakkor mint ‘higiénia- és tisztaságmániás’ cég, nem szeretnénk szótlanok maradni a jelenleg – minden túlzás nélkül – milliárdokat foglalkoztató koronavírus (COVID-19) járvány kapcsán. Más szavakkal: mi nem szeretnénk azért mosni a kezeinket, hogy ön, kedves olvasó, nem mossa.

 

 

Hogy a jelenleg kialakult és dinamikusan változó helyzetre ki hogyan reagál, s azt milyen megfontolásból teszi, vagy éppen nem teszi, nagyon változó. Mi, itt a DIG-BUILD-nél, viszont határozottan úgy gondoljuk, hogy a rendszeres takarításból, egy adott helyzetben eseti takarításból, vagy ha épp szükséges, fertőtlenítésből még senkinek sem származott kára, sőt bármilyen járványtól függetlenül is a megelőzés bevált eszközei a különböző egészségügyi problémák elkerülése érdekében.
Mint mindig, úgy most is szeretnénk az Ön rendelkezésére állni szolgáltatásainkkal vagy akár csak a tanácsainkkal. Ön dönti el természetesen, hogy él-e ezekkel, különös tekintettel a kialakult helyzetre, vagy nem tartja szükségesnek a ‘szigorításokat’ közvetlen környezetének higiéniáját illetően.

 

Vágjunk bele akkor!

 

 

Alapvetően csupán arról van szó, hogy éberebbeknek kell lennünk gyakorlatias alapon. Semmi helye a túlbonyolításnak, egyszerűen azt kell tudatosabban felmérnünk és szem előtt tartanunk, hogy napi rutinunk, életvitelünk, munkamenetünk alapján otthonunk, vagy irodánk mely részei, eszközei (beleértve a személyes kütyüinket is, mint például a kezünkhöz nőtt mobiltelefon), felületei azok, amelyeket a legintenzívebben használunk, s így a külső környezetből esetlegesen bevitt fertőző kórokozók hol ‘csapódhatnak le’ a legnagyobb valószínűség szerint. Egy bolti bevásárláshoz hasonlóan praktikus segítséget nyújthat egy listát készítenünk. Szedjük pontokba, ha lehet súlyozottság szerint, hogy lakásunkban, irodánkban melyek a legfrekventáltabban igénybe vett helyek, területek, eszközök. Ennek elkészítésével, illetve ellenőrző listakénti használatáva megspórolhatjuk, hogy újra és újra a fejünket kelljen törni, mit is kéne megtakarítanunk, illetve ezt legutóbb mikor is tettük meg.

 

 

FERTŐTLENÍTŐ KÉZMOSÁS

 

Induljunk a tisztálkodás alfájával-ómegájával, a kézmosással, ez esetben a fertőtlenítő kézmosással. Emlékeztetőül: ez a cikk most a járvány kapcsán íródott (noha általánosságban és normál állapotok között is teljesen érvényes), így kissé tudományosabban, komolyabban beszél a lehetséges teendőkről. A fertőtlenítő kézmosás – amely hozzávetőleg 40-60 másodpercet vesz igénybe – menetének lépései a Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatása alapján ezen a linken érhetők el:

 

Kattintson a képre!
Érdemes tanulmányozni, összevetni az általunk rutinszerűen végzett gyakorlattal, hiszen most komolyabb jelentősége lehet egy ilyen szokványos, gépesen letudott mozzanatnak. Nem szentelünk külön pontot neki, de az is meggondolás tárgyává vált, hogy arcunkat (szánkat, szemeinket) mennyire szerencsés piszkálni. Számos helyen tanácsolják, hogy ezt is kerülni kellene, de bizony nehéz, hisz’ legtöbbször tudat alatt csináljuk. Az biztos viszont, ha kezünk tisztaságára a fentiek szerinti alapossággal ügyelünk, a kockázatot valamelyest csökkenteni tudjuk. Kézmosással kezdünk, de bármilyen takarítási műveletet is végezzünk, ezzel is javasolt zárnunk.

RENDSZERES TAKARÍTÁS

 

A jelenlegi helyzetre tekintettel általánosságban is elmondható, hogy gyakrabban érdemes takarítani, a rendszeres (szokványos) takarítást sűrűbben elvégezni, míg lecseng ez az időszak. Javallott – ahol elérhető – a tisztítószereken is ‘szigorítani’, hogy ne csak tisztító, de fertőtlenítő hatást is elérjünk alkalmazásukkal. Soha ne felejtsük el ugyanakkor felmérni a használandó vegyszerek élettani, allergológiai hatásait, ugyanis nem problémákat akarunk generálni, hanem ellenkezőleg, azokat csökkenteni.

 

 

A következő részben a helyzetspecifikusabb takarítási eljárásokat – eseti takarítás, frekventált területek takarítása valamint egyéb hasznos eszközök igénybevétele – fogjuk ismertetni, amelyek nagyon fontos védelmi és megelőzési funkciót biztosíthatnak számunkra. Feltétlenül több fáradsággal járnak, de mindenképpen nagyobb biztonságot eredményeznek. Ez utóbbi pedig kelendő PORtéka, ez tiszta sor!

 

Várjuk Önöket a következő résszel rövidesen.
Scroll to Top