Égető kérdés: Mit tegyek? Zavar az avar.

Röviden? = Ne égessük!

Hosszabban? Komposztálni való kitűnő alapanyag.

Kevesebbet beszélünk róla, de a Dig-Build Kft. az irodépületek, telephelyek körülötti kertek – parkok gondozását is ellátja. Az ősz és a lombhullások időszakában feldúsul a munkának az a szakasza, amikor a kertgondozásban a növényi hulladékkal is kell kezdeni valamit. Magyarországon és világszerte is bevált szokás volt az avar égetése.

Viszont legfőbb ideje rájönnünk, hogy a levegő minősége és a légkör védelme szempontjából is ez a lehető legrosszabb megoldás.

Mi a baj az égetéssel?

A legnagyobb gond az vele, hogy az értékes szervesanyagokat kártékony, mérgező füstté és gázokká alakítjuk így. Meg némi hamuvá.

Mindenki tudja-látja, hogy a nedves anyagok égetése mennyi füsttel jár.
Ősi kifejezésünk a „rossz fát tett a tűzre” tanúskodik róla, hogy a füstöt már eleink sem kedvelték.

Mégis a legtöbben a közelmúltig csak egykedvűen legyintettek, ha avarégetéssel találkoztak, pedig arányaiban nézve óriási légszennyezést élnek át ilyenkor.

A légyszennyezésért elsősorban az a felelős, hogy a nedves avar alacsony hőfokon ég. Ezzel párhuzamosan az avarban alig cirkuláló oxigén miatt egy inkább szenesedési folyamat indul be a kupacban. Mindeközben az amúgy sem légkörkedvenc szén-dioxid mellett még jó adag szén-monoxid is keletkezik, ami pedig kifejezetten mérgező gáz.

Emellett csupa olyan mikronméretű

  • metil-etil-ketonok,
  • etil-benzolok,
  • sztirének,
  • fenolok

kerülnek a levegőbe, amelyek nem csupán mérgezőek, de egy részük felhalmozódik az emberi szervezetben is. Tehát nem bomlanak le, ellenben mérgeznek minket életünk végéig.

A Benz-a-pirén, vagy a Dibenzo-furán talán a két legveszélyesebb vegyület, ami avarégetéssel a légkörbe kerül, mindkettő rákkeltő, sőt öröklődő genetikus károsodásokat okozhatnak.

Ennyi avar égetésével egy egész település levegőjét tönkretehetjük egy napra

Ó, hát ez csak egy kis tűz…

És egyáltalán nem is kell nagy tűz a károkozáshoz. Egy közepes kupac, pl. egy kisebb utánfutónyi avar elégetésével „elintézhetjük” egy közepes méretű település teljes légkörét. Olyan 90 millió köbméter levegőt küldhetünk tele mérgező lebegő részecskékkel, amelyek legalább egy napra bőven az egészségügyi határértékek felett telítik majd a tüdőnket.

Ne tegyük ezt se magunkkal, se családtagjainkkal és másokkal se!

Akkor mit tegyünk?

Komposztáljunk, és hagyjuk, hogy szerves trágyává változzon az avar.

Mi kell hozzá?

  • Egy árnyas hely, ahol nem süti direkt napfény a növényi hulladékot.
  • Egy vasvilla (vagy ásóvilla)
  • Kapcsolat a talajjal

Semmi más.

A komposztba bármilyen növényi hulladék bekerülhet

Mennyi idő alatt lesz humusz a komposztálásra összehordott avarból?

Ökölszabályként fél évvel számolhatunk, de ha vastagabb ágakat is tartalmaz a komposztunk, akkor lehet ennél hosszabb időszak, akár egy év is.

A komposzttal egy dolgunk van: lehetőleg induláskor aprítsuk minél kisebb elemeire, ezzel felgyorsíthatjuk a humusszá való átalakulását.

Hogyan történik a humusszá való átalakulás?

Említettük milyen fontos, a talajjal való érintkezés. A folyamat végtelenül egyszerű: a talajbaktériumok és egyéb mikroorganizmusok szépen elkezdik átalakítani a növényi hulladékot, a talajtól haladva felfele. Nekünk annyi dolgunk van, hogy nagyjából kéthavonta átforgassuk, egy idő után pedig akár kirostáljuk az elkészült humuszt a halomból. Ami a rostán keresztül kihullik alul, az mehet termőföldnek, a többi vissza a komposztba.

Ekkor azért érdemes kesztyűt használnunk, mert a komposzt ugye mégiscsak különböző baktériumok és mikroorganizmusok tárháza. Feleslegesen ne másszanak a körmünk alá, de azért nem kell félni, sem kitenni a BIOHAZARD táblát a komposzt mellé.

A kész komposztot rostálással is leválaszthatjuk

Ha lusták vagyunk, és nem rostálunk csak átforgatjuk néha-néha?

Akkor is kapunk egy szép adag szerves trágyát egy idő után. Ami összehasonlítva a légkörbe küldött mérgező füsttel mindenképpen sokkal ember- és környezetbarátabb alternatíva.

Az interneten széles tárháza van a komposztálási tippeknek. Akadnak, akik rétegenként, „prizmánként” vagy éppen szén-nitrogén egyensúlyra lebontva foglalkoznak ezzel.

Az értékes humusz felhasználására ugyanígy százával találhatóak a receptek. Akit mélyebben érdekel a téma, molekula szintig bányászhat a komposztálásban.

Mi most csak azt a szerény kérést szeretnénk előterjeszteni, hogy bármennyire kényelmes megoldásnak is tűnik az avar égetése – ne tegyék!

A helyi rendeletek ezt a legtöbb településen már tiltják is, tehát szabálysértést is elkövethetnek, akik alágyújtanának a kerti hulladéknak.

Mégis: az elsődleges kérés az, hogy gondoljanak önmagukra és embertársaikra valamint a bolygóra. A Földnek egy gramm füstre sincs már szüksége az emberi tevékenység nyomán, és ennek a jövőben várhatóan egyre erőteljesebben fogja jelét adni.

A tisztamegoldas.hu weblapon keresztül viszont Ön megrendelheti kertje-parkja környezetbarát tisztántartását, ami értelem szerint a kerti hulladékok gondozására is kiterjed.

Kérjen ingyenes ajánlatot bátran tőlünk! Pipálja ki a kertrendezés, vagy a kertgondozás pontok valamelyikét, és kollegánk keresni fogja Önt egy munkanapon belül.

» Érdekel, ajánlatot kérek «

Egy jól megválasztott kültéri helyszín az egész munkahely hangulatát képes átformálni
Scroll to Top