5 tipp házigazdáknak a szilveszteri bulihoz

Az évvége az egyik időszak, amikor nem csak család, de akár barátok is összegyűlünk, hogy érezzük az összetartozás örömét. Ha ez szilveszterkor éppen a te házadban történik meg, akkor jobb felkészülnöd.

Szilveszterkor házigazda leszel?

Néhány egyszerű tippel, próbálunk segíteni, hogy valóban az öröm és ne a stressz jusson eszedbe utólag majd a szilveszteri buliról.

 • Kerüld el a nagy traktát, a pörköltös kihívásokat.Keress inkább könnyen fogyasztható miniatűr szendvicseket és hozzávalókat. Vagy rendelj szilveszteri hidegtálat.
  Persze, mi magyarok szeretjük a hasunkat, ez tény. A könnyű ételeknek viszont több előnye is akad szilveszterre. Szendvics falatkákkal sokkal egyszerűbb lesz az életed, akár a készítésbe is bevonhatóak a vendégeid. Nem utolsó sorban sokkal kevesebb mosogatandó konyhai eszközt jelent ez végül számodra, mint egy melegételes menüsor.

  Extra előny: a kajakóma pihegés helyett így mindenkinek marad energiája bulizni, jelentsen ez beszélgetést, játékot vagy éppen táncot.

 • Húzd meg a mértéket, hogy mennyi italt is vállalsz kínálni.Teljesen jó, ha készítesz egy „hivatalos” party italt, jellemzően egy alacsonyabb alkohol tartalmú long drink koktél tökéletes lehet e célra.

  Az éjféli pezsgőzést megelőzően is jó persze, ha sört-bort találnak nálad a vendégeid, de a töményeket már nyugodtan vendégeidre bízhatod. Aki komolyan rá akar feküdni a töményezésre gondoskodjon magáról, és ezzel a felelősség is őrá szállt a másnapért.

 • „Érkezz meg egyszer magadhoz” = járd le egyszer a vendégek útját, hogy a logisztika könnyű legyen számukra.Írtunk már a cipőtartó kihívásról télvíz idején itt, de akad más is. Ha találsz egy hordozható vállfatartót és vállfákat a vendégeid számára az sokkal jobb megoldás, mint a „dobjátok az ágyra, mert nem maradt az előszobai fogason hely”.

  A konyhádban is jobb, ha felteszel pár felcímkézett műanyagzsákot, így egyből szelektálva tudják kidobni, a műanyagot, papírt, ételmaradékot, üveget stb. Menet közben te is könnyebben tudsz új zsákot nyitni, ha valamelyik megtelt.

  Ezt az alternatív szemeteszsáktartót az Alibabán találtuk. Buli esetén, több konyhai szekrényajtóra is felakaszthatsz vele szemeteszsákokat. De kis kreativitással vagy néhány vödörrel is képes vagy hasonló egyszerű szortírozás kialakítására.

  Nézd át a berendezésedet is, változtass bátran úgy, hogy a szokottnál több ülő vagy éppen állóhelyet képezz a nappaliban. A legjobb buli úgyis a konyhában lesz, ezért jó, ha az odavezető út is akadálytalan.
  Ha a vendégeid dohányoznak, sajnos azt is át kell gondolnod, hova dobálják a csikkjeiket. Bármennyire intelligensek is, ha nincs az orruk előtt a megoldás improvizálni fognak – ami később sok-sok meglepetéscsikket jelenthet a virágcserepeidtől az esővíz elvezetődig pl. Bent a lakásban is használj bátran gyertyákat a hangulathoz, de alaposan nézd meg, hogy hová borulhat róluk a viasz és inkább csak olyan felületre tedd, ahol mondjuk fára, laminált padlóra, kőre kerülhet az olvadt matéria.

   

 • Hirdesd ki előre a buli tervezett elejét és végét
 • Ha szuper a hangulat és hagyod a végét elhúzódni  – semmi baj! De ha van mihez viszonyítani, akkor senkit nem érhet meglepetésként, ha hajnali x időpontban halkítani kezded a zenét, esetleg elfújod a gyertyákat, átadod a búcsúsütis dobozt – amit otthon még jó érzéssel kinyithatnak.
 • Ne kezdj hozzá a takarítás vastagjának a buli éjszakáján.Házigazdaként, ha valami nagyobb „baleset” keletkezik persze jó, ha közbelépsz. Nagyobb méretű keletkező szemetet menet közben is kikukázhatsz a térből, de alapvetően nem ezért vagy házigazda.
  A házigazda nem vendégei szolgája, hanem az a személy, aki igyekszik megteremteni azokat a kereteket, amiben a vendégei jól érezhetik magukat – vele együtt!Életkor és életstílus kérdése is, hogy ebbe kinek mi fér bele, de szerintünk nem ciki akár másnapi takarításba és morzsapartiba bevonni azokat a barátainkat, akik szívesen segítenek.Viszont a buli hajnali végén, pár elhalaszthatatlan tétel kivételével (mondjuk, ha vörösborban ázna a szőnyeg, akkor azt azért kezeld) nyugodtan hagyd a rendetlenséget.
  Fusd át szemmel a szőnyegeket, bútorkárpitokat, a keletkezett szemetet nagyjából húzd össze egy helyre és kész. Másnap kialudtan, egy jól sikerült buli emlékéből is erőt merítve a takarítás is sokkal könnyebben meg majd.

 

Mégis megsínylette valamelyik szőnyeged a bulit? Kattints ide szőnyegtisztítási szolgáltatásunkért.

Segítségre lenne szükséged a lakás rendbetételéhez? Eseti vagy rendszeres lakástisztításban is állunk rendelkezésedre. Kérj ajánlatot pár kattintással itt!

Scroll to Top