10 szőnyegtisztítási tipp a profiktól

Minden gondoskodásunk ellenére is előfordulhat, hogy a szőnyegünket baleset éri.
Ráömlik, kiborul, rácsöpög, és néha ugye vissza kell szaladni az utolsó utáni percben, amikor már nem veszed le a cipődet arra a pár lépésre az asztalon hagyott papírért. Pedig a cipőd talpán akkor is ott az utca mocska.
Bagosi Tamással, a tisztamegoldas.hu tulajdonosával beszélgettünk, arról, hogy húsz év tapasztalatával a tarsolyban milyen trükköket javasol, ha szőnyegünket szeretnénk megőrizni tiszta állapotúnak.

 

1. Folt keletkezett? Ne kezdd el dörzsölni!
A kulcsszó a felitatás. Papírtörlő, egy nyugodtan mosható törölköző a legjobb erre a célra, de ne nyomkodd, csak apró nyomásokkal és egyenletesen, hogy ne terjedjen szét a folt.

2. Szódázás
Talán már hallottad: a szóda vagy a szénsavas ásványvíz segíthet például a sör vagy bor foltok ellen – ha helyesen használod
A szódát öntsd egy ruhára és azzal kezdd el felitatni a foltot. Ha ez nem segít, akkor keverj össze egy az egyhez arányban ecetet és szódavizet, majd töltsd ezt egy kézi spriccerbe. Fújd be vele a foltot és hagyd pihenni 10-15 percig. Ezután egy tiszta fürdőszobai vagy mosogatószivaccsal kezdd el felitatni a foltot. Nagyon makacs folt esetén (pl. vörösbor) lehet, hogy meg kell ismételned az eljárást két-három alkalommal is.
Ha a folt végre eltűnt, még nincs vége! Permetezz meleg vizet a területre, majd igazgasd el kézzel a szőnyeg szálait, hogy jó irányba álljanak, ezután hozz egy fehér törülközőt, vagy más itatóst és helyezd a nedves részre. Ez után súlyozd le egy nagyobb méretű könyvvel és hagyd, hogy a nedvesség átvándoroljon a törülköződbe. Ez egy napig is eltarthat, de a végeredmény száraz és tiszta szőnyeg lesz.

3. Borotvahab
Bizony, a borotvahab is képes elbánni a legtöbb folttal. Egyszerűen fújd rá a foltra, óvatosan terítsd el rajta, majd hagyd hatni 30 percig. Ezután egy fehér ronggyal itasd fel, amennyire csak tudod. Ha maradt kosz, újra jöhet rá az egy-egy arányú ecet-(szóda)víz kombó és annak felitatása (egy másik fehér törlőruhával).

4. A fagyasztott rágó
Igen, gyermekünk előszeretettel hagyja szét rágóját, ami az asztal sarkán pontosan egy mozdulatnyira van attól, hogy a szőnyegre kerüljön és mi beletapossuk. Miután a gyereket eligazítottuk és lehiggadtunk, fogjunk néhány jégkockát és helyezzük a rágóra. Fél perc után vizsgáljuk meg, a rágónak szilárdnak kellene lennie. Ha így van, hozzunk egy kiskanalat és a rágót emeljük meg a pereménél, így látjuk mivel állunk szemben. Ha nincsen esély arra, hogy a rágót eltávolítsuk roncsolás nélkül, akkor hozzunk egy kisollót és nagyon óvatosan, pontosan a rágónál vágjuk el a szőnyeg szálait. Ha ügyesen csináljuk észrevehetetlen lesz a folt.

5. Mosószer a zsír ellen
Sokféle zsírral találkozhatunk a szőnyegen, a pörköltszafttól a hajzseléig akár. Ezt se kezdjük dörzsölni! Egy kézi spriccerbe tegyünk pár egy kávéskanálnyi mosogatószert és egy csésze vizet. Fújjuk a foltra és hagyjuk 5 percet hatni, ahogy az edényeken úgy a szövetszálak között is feloldja a zsírt. Majd a fentiek szerint itassuk fel egy ruhával. Makacs folt esetén ismételjük meg az eljárást.

6. Lecsöppent gyertyaviasz
Mindannyian ismerjük a vasalós eljárást, a részletekre kell nagyon odafigyelnünk.
Fogjunk tehát egy fehér törülközőt, terítsük a felületre és azon keresztül melegítsük meg a szilárd viaszt.

– Fontos, hogy a törülköző fehér legyen, mert más színnel esetleg nyomot hagyhatunk, főleg ha világos színű a szőnyegünk.
– A másik fontos szabály, hogy sose melegítsük a foltot 30 másodpercnél tovább (és azt is ugye csakis a törülközőn keresztül!). Ezután vegyük el onnan a vasalót és a ruhát. A szőnyegen maradt olvadt viaszt egy kenőkéssel szedjük fel a felületről.

Ha a nagyjával megvagyunk, jöhet a bevállalósabb rész. Ezúttal papírtörlővel kell ugyanezt elvégeznünk úgy, hogy a papír fel tudja szívni az olvadt viaszt! Tehát papírtörlő a foltra, akár két rétegben és inkább több menetben rövidebb ideig próbálkozunk, nehogy a forró vasaló megolvassza a szőnyegben lévő műszálakat. A vasalót a legalacsonyabb hőfokra állítsuk, és kapcsoljuk ki előzetesen a gőzölő funkciót!

7. Vér – hidrogén peroxid
Szerencsére ritkán találkozunk véres szőnyegekkel, de nem kell feltétlenül katasztrófára gondolnunk. Bárkinek eleredhet az orra vére is, vagy elvághatja a kezét egy késsel vagy ollóval. Miután elláttuk a sérülést foglalkozhatunk az alvadt vérrel is. Először is lazítsuk fel egy kis mosószeres vízzel, majd szintén egy kenőkéssel szedjünk fel belőle amennyit csak tudunk. A maradékra öntsünk egy kevés hidrogén peroxidot. Ne rémüljünk meg, amint a vérrel reakcióba lép habzani fog. Miután látjuk, hogy felhabzott, jöhet a fehér színű törülközőnk, amivel felitatjuk

8. Kiskutya balesetek
A legjobban nevelt kisállatokkal is előfordulhat, hogy névjegyet hagynak a szőnyegünkön. Nem muszáj ilyenkor sem komolyabb kemikáliákhoz nyúlnunk. Ha van otthon szódabikarbóna és ecet, akkor keverjünk össze két teáskanál szódabikarbonát 1 dl vízzel és tegyünk hozzá legfeljebb ugyanannyi ecetet. Ezt fújjuk a szennyezett részre hagyjuk egy kicsit állni, majd szépen itassuk fel. Az ecet szaga hamar el fog szállni, cserébe alaposan fertőtleníti a szennyezett részt. Az ecet – szódabikarbóna – víz keverék hasonlóan jól használható kávé vagy mártás foltok eltüntetéséhez is.

9. Cukorka és cukros üdítőitalok
A cukor azért alattomos szennyeződés, mert ha nem takarítjuk ki alaposan a szőnyegből, akkor később is beleragad mindenféle szennyeződés – lesz a szövetben egy kosz mágnesünk. Ha a gyermekünk hagyott szét valami cukrot a szőnyegünkön (ami persze bele is ragad) akkor próbálkozzunk egy kenőkéssel felszedni. Hogy a maradék cukrot is eltávolítsuk, némi langyos vízbe tegyünk kézmosó szappant, vagy minél semlegesebb folyékony szappant, és egy szivaccsal hordjuk rá, töröljük át a felületet (de ne dörzsöljük!) Majd egy törlőronggyal itassuk fel a keveréket. Ha száradás után is ragacsos maradt a felület, akkor újra. Cukros üdítőitalnál ugyanez az eljárás és alaposan vizsgáljuk meg a végeredményt. A cukrot a hangyák is imádják – ne adjunk nekik esélyt.

10. Időnként mélytisztítás
A szőnyegünk, mint egy nagy szivacs úgy szívja magába a szennyeződéseket a levegőből is. A rendszeres porszívózás a minimum, de időről időre érdemes a szövet mélyéről is kitisztítani az ott felgyülemlő port, gombákat, poratkákat és minden elképzelhető koszt. Mi a semleges tisztítószerekkel végzett szőnyegmosást alkalmazzuk és javasoljuk otthoni igénybevétel esetén két-három évente elvégezni, hogy a szőnyeg hosszan megőrizze színét és friss állagát.

 

Scroll to Top