Napelem tisztítás jótékony hatásai

Termeljenek azok a napelemek!

 

A napelemtáblás rendszerek telepítése Magyarországon jelenleg még nem tartozik a legolcsóbb mulatságok közé, ám céges méretekben már valóban jó feltételekkel, jól tervezhető megtérüléssel telepíthetőek, sőt pályázati források is találhatóak hozzájuk.

Az üzemeltetésük sem mondható bonyolultnak, az pedig kifejezetten üdítő érzés, amikor a villanyóra „visszafelé pörög”.

Maguknál a napelemeknél azért akad egy tisztasági kérdés, amit előzetesen nem sűrűn vesznek figyelembe a tulajdonosok.

A napelemek telepítésénél a szakemberek ugyan figyelnek arra, hogy a táblák soha ne kerüljenek árnyékba és lombos fák se takarjanak rájuk, de a szél azért képes szennyeződéseket hordani a hazai napelemtáblákra is. Kicsit később kitérünk rá, ez miért is veszélyes.

Persze, adja magát az érv:

Esik itt eső elég, és az majd lemossa. Amit a természet összekoszol, takarítsa is le!
Ez részben igaz.

Egy kiadós zivatar valóban látványos vizet hoz – de látott mostanában egy tiszta fekete autót egy könnyed nyári zápor után? Hogy nézett ki?
Ugye minden megszáradt esőcsepp otthagyta rajta a nyomát!

Ugyanígy: a téli fűtési szezonról kell-e külön szólnunk? Magyarországon még mindig előszeretettel füstölnek a vegyestüzelésű kazánok, a kormos pára pedig csapódik minden üvegfelületre.

Amióta a légkörbe az emberiség mennyiségű port és kormot juttat, az eső (de még a hó is) is nyomot hagy minden tetőfelületen. Minél magasabb légköri rétegből érkezik az áldás, sokszor annál több port „ver le” a légkörből. A kosz pedig – miután a víz elpárolgott – ott is marad a napelemtáblánkon.

A szép száraz időben pedig a szélfútta falevelek mellé jönnek a madarak és ők sem gondolkodnak sokat, ha a természet szólítja őket…

Azért marad még elég felület, kit érdekel pár gyerektenyérnyi folt.

Rövidtávon ezek valóban apróságnak tűnhetnek. Az, hogy lassan porosodik és elkoszolódik a felület, mint pl. egy ablakpárkány, az a kisebbik gond.

Csak egy gondolat erejéig visszatérve az esőre: az ugye látta már, hogy egy már eleve koszos, picit sáros autót, nem tud tisztára mosni az eső. Egy lassú, de folyamatos koszolódásnak mindenképpen ki van téve egy örökké tisztítatlan napelemtábla. Gondoljon arra, amikor elviszi autóját a magasnyomású autómosóba, ugye jól látható a különbség, amikor mossa?

Vissza a foltokhoz. Itt jön a lényeg:

A napelemtábla a laikus szemnek olyan, mint egy tábla csoki. Mindegy melyik kockáját fogom megenni, ugyanaz az élmény lesz.

A valóságban a napelemtábla viszont inkább olyan, mint az idegrendszerünk. Ha egyik helyen alul működik máshol meg túlműködést produkál, akkor előbb-utóbb lebénulunk vagy meghülyülünk, de jól biztosan nem járunk.

A napelemtáblák összetett rendszer részei, ahol cellák sem önállóan dolgoznak, hanem összeköttetésben állnak a többivel.

A műszaki részletekbe nem merülve a koszfoltokkal a lényeg röviden ennyi:
Ha tartósan egy koszfolt miatt árnyékban marad a napelemének egy-egy pontja, akkor az a cella rövidtávon zavart és veszteséget okoz a rendszernek. Hosszabb távon képes tönkremenni és tönkretenni a körülötte lévő cellákat is.

(Technikailag tovább nyomozóknak: Hot spot jelenség, amit a bypass diódák ideig-óráig korrigálnak a stringen. Kérdezze meg energetikusát, napelemészét!)

Ha éveken át elhanyagoltan maradnak napelemei, drasztikusan csökkenhet a teljesítményük és a cellák kiegyenlítetlen teljesítménye az élettartamukat is kikezdheti. És erre nem fog vonatkozni a garancia (mert egy egyszerű hőkamerás felvétel is meg fogja mutatni a kiégett foltokat)!

Ez nem az az állapot, amire egy környezettudatos napelem tulajdonos vágyik.

Na persze – mondhatná most – de kit küldjünk fel a tetőre napelemet mosni?

Ez nincs a takarítóink munkaköri leírásában.

Pont ezért akad egy profi megoldásunk erre. Jobb és gyorsabb is, mint amit „házon belül” el tudna végezni a legtöbb napelem tulaj.

Nézze meg a napelemtábláit! Amikor port, madár…rt, faleveleket, mohát, gombát, bármilyen szennyeződést lát rajta tartósabban, akkor hívjon minket!

De vajon milyen vegyszerrel akarják mosni a napelemtábláimat?
SEMMILYENNEL!

A legjobb hír, a tisztítórendszerünk az elérhető legtisztább H2O-val működik, többször szűrt és ionizált vízzel.

Maga a (magyar fejlesztésű!) mosó-takarítógép 3 bar nyomáson ozmózisos eljárással – minden ásványi anyagtól, sótól, fémektől, baktériumoktól, algáktól mentesített vízzel – egy speciális mosófejjel tisztítja meg napelemeit – példás alapossággal.

Emellett tökéletesen cseppmentesen is szárad, végeredményként tehát a tisztás után napelem felülete olyan lesz, mint amikor a gyárból megérkezett.

 

Egy óra alatt akár 20-30 m² felületet is tökéletesen megtisztítunk és önnek ehhez semmit nem kell adnia.

Elmegyünk önhöz, felület nagyságától függően pár óra alatt végzünk, az épület tetején is megoldjuk a tisztítást – és az ára sem húsbavágó.
Tekintse meg, hogyan működik egy egyszerű tisztítógép (amit önhöz viszünk, az ennél jobb, de a lényeg itt látható):

 

 

Javaslatunk tehát röviden ez:

Legalább évente (de lehet akár félévente is) érdemes áttisztítani a napelemtáblákat. Nem csak a hatékonyságuk marad a maximum közelében, de az élettartamuk szempontjából is megtérül a takarításukra fordított idő vagy pénz.

Léteznek erre drágább vegyszeres megoldások is, de a nagynyomású ionizált vízzel való mosás tökéletes a napelemeinek. Adja meg nekik ezt a törődést és élvezze évtizedeken át, hogy „visszafele pörög” a villanyóra.

»»Kérje ajánlatunkat itt««

Scroll to Top