A fertőtlenítésről szakmai szemmel nem csak vírus időszakban

A közelmúltban több megkeresés érkezett hozzánk szolgáltatásainkkal kapcsolatban, legyen az általános napi takarítás, időszakos nagytakarítás vagy – a mostani helyzet miatt – fertőtlenítő takarítás.

Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, mi zajlik ma a takarítói piacon országos, megyei, illetve helyi szinten is. Eddig csendben és érdeklődéssel figyeltük a fejleményeket, de most elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy megosszuk  véleményünket a téma kapcsán, ugyanis profilunkból fakadóan természetes felelősséget érzünk arra, hogy szakértelmünk alapján magunk is bekapcsolódjunk a kialakult kommunikációs ‘háborúba’.

A fertőtlenítő takarítás, fertőtlenítés

Sajnos sok ember szinte kizárólag a közösségi oldalakról szerez információkat a jelenlegi helyzet kapcsán, ahol most elszaporodtak az olyan hirdetések, amelyek ‘maszekba’’, jobb esetben egyéni, vagy társas vállalkozás formájában kínálnak megoldást fertőtlenítő takarításra. A hívószó a fertőtlenítő takarítás, vagy fertőtlenítés.

Az utóbbi időben mást sem hallunk, mint ‘COVID 19’, meg ‘SARS-2’, vagy KORONAVÍRUS. Ezekkel kapcsolatban megannyi internetes tanácsot, ‘szomszédasszony’ által ajánlott házi praktikát, speciális megelőzési formát olvashatunk facebookos bejegyzésekben, vagy parádésan tálalt, trendi, öko-színekben (kék-zöld) pompázó webfelületeken. Vannak oldalak, amelyek referenciaként még elvégzett, többezres munkaszámot is, elégedett ügyfeleket is feltüntetnek, hogy így gerjesszenek bizalmat , de valójában látszik rajtuk, hogy csak a hirtelen adódott lehetőség miatt jöttek létre. A kínálat és a választék bőséges. Olvashatunk például a gőzölésről, vagy az ózongenerátoros fertőtlenítésről, mindezt olyan szövegkörnyezetben és speciális szóhasználattal, amely a laikusokat megtévesztve csábítja a szolgáltatás megrendelésére a kedves érdeklődőt.

További részletekbe nem mennénk bele, ugyanis nem célunk a konkurencia lejáratása, csak tiszta vizet szeretnénk önteni a pohárba… sőt, inkább a vödörbe. 😊 Az viszont mindenképpen célunk, hogy mint a szakmát hosszú ideje professzionális színvonalon képviselő vállalkozás, világos, helytálló, szakmailag megalapozott információkkal segítsük mind meglévő, mind pedig jövőbeli ügyfeleinket.

Az internet egyik előnye, hogy rengeteg lehetőség közül válogathatunk, mikor (hirtelen) szükségünk van valamire. Egyet azonban sose felejtsünk el: mielőtt kitöltjük a megrendelőt, nézzünk utána az illető cégnek, vállalkozásnak, ha lehet, több forrásból is. Mindenképpen próbáljunk vásárlói, illetve ügyfelektől származó értékeléseket találni, és bár sajnos ezek a visszajelzések is manipulálhatók, törekedjünk a lehető legtöbb valós információhoz jutni, mielőtt döntünk, sőt fizetünk. Valahogyan biztosítékot kell szereznünk az igénybe venni kívánt szolgáltatás, a vásárolni kívánt termék minőségét illetően, s mivel ez – amennyiben előtte nem dolgoztattunk a céggel vagy nem vásároltunk tőle – csak a jövőben válik megtapasztalhatóvá, az elérhető információk képezik azt.

Mert ki, vagy mi ad majd garanciát arra, hogy a hirdetésben szereplő munka milyen eszközökkel, minősített védőfelszerelésekkel – és a legfontosabb –, milyen minőségben kerül elvégzésre? Ki ellenőrzi azt és milyen módszerekkel? Ad-e a cég biztosítékot arra, hogy például az általa permetezett szerek nem tesznek kárt a bútorokban vagy egyéb felületeken? Egyáltalán a kínált szolgáltatás eléri-e majd a kívánt célt?

Láttunk már hazai fórumokon, vagy a Facebookon olyan hirdetést, amiben egy ember beöltözve, látszólag(!) szabályos védőfelszerelésben permetez valamit egy lépcsőházban. Aztán jobban megnézve a képet, feltűnik, hogy az illető a védő overál mellett egyszerű sportcipőt (lábzsák nélkül) hord és egyedileg varrott maszkot visel, védőszemüveg nélkül! Ez csak látszatra tűnik szakszerű munkavégzésnek; álbiztonságot nyújtó felszereléssel.

Ott, ahol valóban fertőtleníteni kell (permetezéssel vagy hidegköddel), a dolgozókat nem látjuk, mert akik ezzel foglalkoznak, betartják a szabályokat: kiürítik az épületet és nem visznek be a területre olyan elemeket, amelyek tovább növelnék a rizikófaktort. A beöltözéshez és a leöltözéshez elméleti és gyakorlati oktatás szükséges, rendszeres gyakorlással. A levett védőruha veszélyes hulladéknak minősül, aminek kezelésére, elhelyezésére szigorú szabályok vonatkoznak. Ha valaki egy fertőtlenítő takarítás után ugyanabban az overálban ül be az autójába, merüljön fel bennünk a gyanú, hogy itt valami nincs rendben.

Most a szakma összefogott.

A szakma, mert a takarítás is az. Vannak persze szerencselovagok, ‘lehetőség-emberek’, akikre fentebb utaltunk, de őket ne keverjük ide.

A szakma tehát összefogott, és elkészített egy protokollt, ami átfogóan ír a jelen helyzetről és a megoldásokról. Akik régóta foglalkoznak tisztítástechnológiával (direkt nem takarítást írtunk) azoknak a protokollban foglaltak nem jelentenek újdonságot.

Aki fertőtlenítő takarítás-vállalkozásba kezd, annak nem kevés szabályt kell ismernie. Az nem elég, hogy „Veszek egy vödröt, egy flakon Domestost és belevágok!” Az nem elég, hogy „Veszek egy ózongenerátort, bevágom a szobába, berregtetem egy kicsit, aztán csengjen a kassza!”

A holnap megjelenő folytatásban közelebbről is szemügyre vesszük a témát, konkrétumokba bocsátkozunk, megmutatjuk, hogy mire figyeljen kiemelten!

És csak hogy tisztába tegyük a dolgot: mi még a Fertő tó fertőtlenítésére is képesek vagyunk. 😊

Vigyázzanak magukra, az Önök érdekében fogadják meg fenti tanácsainkat!

»» Cikkünk II. része ide kattintva érhető el ««
Scroll to Top